CD’s

Wie schijft die blijft

In september 2024 verscheen op het label Globe Records mijn tweevoudige CD-debuut als organist.

Richard Wagner: An Organic Journey - Eight Historical Organ Transcriptions

Al sinds de Middeleeuwen is het orgel een voertuig voor transcripties. In de 19e eeuw droomden orgelbouwers ervan het orgel zo flexibel en kleurrijk als een orkest te laten klinken; de beste organisten uit die tijd bewerkten orkestrale muziek voor hun instrument. Een mission impossible?

De gelaagdheid en spiritualiteit van Wagners muziek krijgen in deze zelden gespeelde bewerkingen van Lemare, Liszt, Westbrook en Karg-Elert een bijzondere lading.

Het programma is op twee instrumenten opgenomen: het Ibach-orgel (1864) in de St.-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom, een zeldzaam mooi voorbeeld van een Duits hoogromantisch instrument in Nederland, en het Franssen-orgel in de Haagse Elandstraatkerk (1906), een Nederlands laatromantisch instrument dat invloeden uit de Duitse, Franse en Engelse orgelbouw verenigt.

BONUS TRACK: On the album, the Vorspiel to Die Meistersinger is recorded at the organ in Bergen op Zoom. Here you can find the same piece, played on the organ in The Hague. In 42 years, the aesthetics of organ building shifted drastically. The different qualities of the two instruments featured on this album become clear in a comparison between both recordings. Wish to hear a higher resolution? Just let me know.

Vom Reden und Klingen

Bach, Kuhnau, Mozart and Kurtág at the Contius Organ Leuven

In de seizoenen 2022 en 2023 was ik Organist in Residentie van het in 2021 voltooide Contiusorgel in de Leuvense St.-Michielskerk: een unieke reconstructie van het orgel van de Drievuldigheidskathedraal in het Letse Liepāja. Dit instrument werd in 1779 voltooid door Heinrich Andreas Contius, een Midden-Duitse orgelbouwer die door J.S. Bach zeer werd bewonderd, zo blijkt uit een aanbevelingsbrief.

Het CD-programma bestaat uit werken van Kuhnau, J.S. Bach, Mozart en Kurtág. Gemene deler in het repertoire: alle stukken vertellen een verhaal, als programmamuziek avant la lettre. Soms bijzonder concreet, soms in meer symbolische zin; sommige kerkelijk, sommige wereldlijk, waardoor het orgel als “verteller” velen kan aanspreken. De drie verschillende stijlperioden laten het orgel steeds van een andere kant horen.